Meklēt šajā emuārā

ceturtdiena, 2013. gada 6. jūnijs

VIETALVAS APKAIMES VĒSTURE. 12. GADSIMTS- 21 GADSIMTS

Vietalvas apkaimes laika zīmes-
galvenie vēstures fakti īsumā


Senlatvija līdz 13. gadsimta sākumam
Vietalvas apkaime ir apdzīvota jau vidējā dzelzs laikmetā, ko apliecina daudzie senlietu atradumi dažādās vietās un Vietalvas Puduļu pilskalns- senlatviešu pils vieta.

1361. gadā Rīgas arhibīskaps Promolds (Promoldt) dāvina Vietalvas (Wehtel) un Odzienas (Odensee) muižas savam vasalim bruņiniekam fon Tisenhusenam (Tiesenhusen, vēlāk- Tiesenhausen), vācu krustnešu pēctecim un viņa mantiniekiem. Tā ir pirmā reize, kad Vietalva minēta vēstures avotos.

1442. gadā tiek uzcelta pirmā koka baznīca, kas piederēja pie Ērgļu (Erlaa) katoļu draudzes.

1671. gadā tiek uzcelta jauna koka baznīca, kura piederēja pie Kalsnavas (Kalzenau) luterāņu draudzes.

1678. gadā zviedru laikos Vietalvā pirmoreiz tiek ierīkota skola latviešu bērniem, kura bija viena no pirmajām latviešu lauku skolām visā Latvijā.

18. gadsimta otrajā pusē, kad Vidzemē, kura Lielā Ziemeļu kara rezultātā tika iekļauta Krievijas impērijas sastāvā, pastāvēja ārkārtīgi smagi feodālās dzimtbūšanas spaidi, daudzi vietalvieši un odzienieši piedalījās vairākos latviešu dzimtcilvēku dumpjos, t.sk. lielajos Galvasnaudas nemieros.

No 1814. gada līdz 1817. gadam tiek uzcelta jaunā Vietalvas luterāņu mūra baznīca, kura ir tam laikam neparasti liela (ar 400 sēdvietām un līdz 600 stāvvietām), un ir būvēta Vidzemei neraksturīgā arhitektūras stilā ar apaļu zvanu torni.

1841.-1850. gadā ir uzcelta Odzienas muižas pils, kura ir izteiksmīgs eklektiskās arhitektūras paraugs (pils celtnē ir iekļauti vairāku arhitektūras stilu- neogotikas, neoklasikas, romantisma u.c. būvnieciskie elementi).

1865. gadā pirmo reizi tiek izveidotas Vietalvas un Odzienas pagastu pašvaldības- sabiedrības ievēlētie tautas vietnieku pulki.

1870. gada pavasarī Vietalvas apkaimē aizsākas latviešu nacionālā atmoda. 10. (22.- pēc jaunās laika skaitīšanas) maijā tiek izveidota Vietalvas Dziedātāju (vēlākā Labdarības) biedrība, kuras vīru koris piedalās jau 1. Vispārējos Latviešu Dziedāšanas svētkos 1873. gadā.

1881. gadā 2. Vispārējos Latviešu dziedāšanas svētkos Vietalvas jauktais koris piedalās ar izciliem panākumiem, uzvarot dziesmu karā un saņemot 1. godalgu- Sudraba liru.

1885. gadā tiek uzcelts Vietalvas Labdarības biedrības nams, kas ir pirmā latviešu sabiedriskā celtne Latvijas laukos. Tajā koncertēja gan Vietalvas koris, gan viesu kori no plašas apkārtnes, biedrības namā notika vietējās teātra trupas mēģinājumi un izrādes, kā arī viesizrādes, tāpat tika rīkoti dažādi izglītojoši pasākumi un arī balles.


1885.- 87. gadā sākas Vidzemes latviešu skolu pārkrievošana; drīzumā, krievu ierēdņu spiesti, no Vietalvas aiziet nacionālās atmodas līderi. Vietalvieši ir vīlušies nacionālajā kustībā, un pamazām pievēršas no Rietumeiropas ienākošajām utopiskā sociālisma un marksisma- Jaunās strāvas idejām.

1905. gada sociāli nacionālā revolūcija Vietalvas apkaimē sit augstu vilni, notiek daudzas demonstrācijas pret konservatīvajiem vācu mācītājiem un muižniekiem. Tiek nodedzināta Odzienas pils un vairākas citas apkaimes muižnieku pilis. Sekojošās soda ekspedīcijās tiek nogalināti un notiesāti ar cietuma un katorgas sodiem daudzi revolūcijas dalībnieki no Vietalvas apkaimes, daļa aktīvāko revolucionāru emigrē uz Rietumeiropu.

Jauns pacēluma vilnis ir 1915. gads, 1. Pasaules kara laiks, kad Krievijas impērijas karaspēka sastāvā tiek izveidoti latviešu strēlnieku bataljoni (vēlāk pulki), kuros iestājas daudzi vietalvieši un odzienieši, lai ar ieročiem stātos pretī vāciešiem, kuri tik ilgus gadsimtus ir apspieduši mūsu tautu.

Pēc neatkarīgas Latvijas valsts pasludināšanas sekojošajās Brīvības cīņās pret boļševiku, kā arī vācu- krievu karaspēkiem 1919.- 1920. gados piedalās ļoti daudzi mūsu novadnieki, par izcilu varonību 9 no tiem tiek apbalvoti ar augstāko Latvijas Republikas militāro apbalvojumu- Lāčplēša Kara ordeni.